A hasi görcs leggyakoribb okai

Többféle belső szervünk átmeneti működészavara vagy tartós megbetegedése is kiválthat alhasi simaizomgörcsöket, hasi, deréktáji fájdalmakat. Néha nem is olyan egyszerű a háttérben álló okokat azonosítani. Nézzük, mely problémák okozhatnak leggyakrabban ilyen kellemetlenségeket!

A hasi görcs leggyakoribb okai

A család bármelyik tagjánál előfordulhatnak görcsös hasi fájdalmak. Ha már tudjuk a baj okát, és nem kell félni attól, hogy a tünetek elnyomásával megnehezítjük a diagnózist, általános hatású görcsoldóval enyhíthetők a fájdalmak addig is, amíg a beteg szükség esetén eljut orvoshoz a gondjaival.

Vese- és húgyúti problémák

Vese-, illetve húgyúti eredetű gondokat, például húgyúti fertőzést, húgyhólyaggyulladást valószínűsít, ha görcsös hasi fájdalmak lázzal és vizeletürítési kellemetlenségekkel járnak együtt. Előfordulhat például a vizelés feltűnően gyakorivá válása, vagy a vizelet színének, állagának megváltozása, például véressé, zavarossá válása, vagy égető, fájdalmas, csípő érzés a vizeléskor. Vesekő esetén a fájdalom különösen erős lehet, de csak féloldalt jelentkezik, a comb felé is kisugározhat, olykor hányinger is kíséri.

Epebajok

Meglehetősen gyakoriak az epe megbetegedései, például az epekő és az epehólyag-gyulladás is. Ez utóbbi jellemző tünete a jobb bordaív alatti, hátra, a lapocka felé irányuló, a vállba is kisugárzó tompa, időnként görcsös fájdalom, amelyet emésztési zavarok, magas láz és átmeneti sárgaság is kísérhet. Különösen erős, görcsös fájdalom esetében a hashártyagyulladás gyanúja is felmerülhet.

Nőgyógyászati gondok

Sok nő szenved menetrendszerű panaszoktól, a havi vérzése első napjaiban rendszeresen jelentkező hasi görcsöktől. Ha azonban szokatlanul erős menstruációs görcsök jelentkeznek, vagy ha a havi ciklus felborul, és soron kívüli, erős vérzést tapasztal valaki, akkor mielőbb forduljon nőgyógyászhoz.

Fogamzóképes korban lévő, aktív szexuális életet élő nőnél erős hasi görcsök, vérzészavarok esetében mindig gondolni kell egy esetleges méhen kívüli terhesség lehetőségére is, ami azonnali orvosi ellátást igénylő, életveszélyes állapot.

Bélgörcsök

Számos emésztőszervi, bélrendszeri oka is lehet a hastáji fájdalmaknak, hasi görcsöknek: felmerülhet többek között szélgörcs, gyomor- és nyombélfekély, vakbélgyulladás, bélfertőzés, bélelzáródás, irritábilisbél-szindróma. A tápcsatorna megbetegedése esetében is a kiváltó okokat a fájdalmat kísérő tünetek segíthetnek megtalálni. Ezek igen változatosak lehetnek: puffadás, teltségérzet, gyomorégés, hasmenés vagy éppen székrekedés, véres széklet, émelygés, hányinger, vakbélgyulladás esetében a nyirokcsomók fájdalmas duzzanata is kísérheti a hasi fájdalmakat.

Nem ritka az sem, hogy a gyakorta jelentkező görcsös hasi fájdalmak hátterében nem sikerül kimutatni szervi elváltozást, azonosítható kiváltó okot. Ilyenkor felmerülhet az irritábilisbél-szindróma gyanúja is, amelynél a rendszeresen visszatérő görcsös hasfájást puffadás, gyomorégés, hasmenés vagy székrekedés is kísér. A bevált görcsoldóra nem enyhülő, tartós, visszatérő panaszok esetében mielőbb orvoshoz kell fordulni, hogy egy alapos vizsgálattal tisztázhassák a kiváltó okokat.

Kiss Éva

Eredetileg megjelent: Recept Nélkül, 2015. szeptember