Amit tudni kell a görcsoldásról

Elsősorban női problémának tartják a be nem azonosítható hasfájás, de a férfiak gyakorta éppúgy megijednek ettől az érzettől. A legkülönbözőbb okai lehetnek, és a legváratlanabb pillanatokban támad.

A görcsoldásról

Alapelv, hogy a fájdalmat mindig csillapítani kell, bár ez természetesen nem azonos a gyógyítással. Jó, ha tudjuk, hogy – leegyszerűsítve – szervezetünkben kétféle izmot különböztetünk meg: az egyik, amellyel akaratlagos mozgást tudunk végezni, vagyis a karizommal, a lábizommal mozgatjuk a testrészeket, a másik csoportban pedig azok vannak, amelyekre nincs akaratlagos agyi parancsunk. Ez utóbbiba tartoznak a zsigerek falán lévő izmok, az epe, a méh és a vese a fellelhetési helyük. (Van egy különleges izomszövet, mely a kettőt ötvözi, ez a szívizom.)

A leghatékonyabb görcsoldó készítmények

Természetes, hogy jobban megijedünk, ha az akaratunktól független izomhelyeken, az úgynevezett „simaizom” területeken jelenik meg fájdalom. Ezt valamilyen görcs okozza, ilyen lehet az epe-, vese, vagy az erősebb menstruáció következtében fellépő görcs. Ezek oldása azonnali intézkedést igényel, ezért tartunk otthon a házipatikánkban görcsoldókat. Nagyon fontos, hogy ha orvoshoz nem is rohanunk, de legalább a gyógyszerész véleményét kérjük ki! Hatóanyag szempontjából érdemes megvizsgálni, hogy mire mit érdemes szedni.

Az említett problémák esetében ezen hatóanyagok valamelyike jöhet szóba: drotaverin, ibuprofén, hioszcin, alverin-citrát, szimetikon. A felsorolt hatóanyagok nem mind görcsoldók, viszont kombinációban tényleg szóba jöhetnek. A legmodernebb gyógyszereknél vagy gyógyhatású készítményeknél is előfordul, hogy tudósok kombinált hatóanyagokban gondolkodnak.