Vesekő, vesegörcs

A kalcium-oxalátból, húgysavas kristályokból vagy a magnézium foszfátvegyületeiből álló vesekövek rendkívül erős fájdalmat válthatnak ki. Ha a vesekövek elmozdulnak, és a húgyvezetéken át a húgyhólyag felé kezdenek el vándorolni, az igen erős fájdalommal jár. A beteget vesegörcs gyötri, és szúró, görcsös vagy hullámokban jelentkező, a hátba, esetenként a nemi szervekbe kisugárzó fájdalmat érez. A panaszokhoz émelygés, hányás is társulhat.

Vesekő, vesegörcs
A vesegörcs lehetséges okai és kezelése

A vesekövek mérete különböző lehet, azok a homokszemcseszerűtől a mogyoró nagyságúig nőhetnek. A fél centiméternél kisebb vesekövek általában a vizelettel spontán távoznak.

Hogyan szabaduljunk meg a vesekövektől?

Van esély a kő távozására egy centiméteres nagyságig, mindez bőséges folyadékfogyasztással és testmozgással elősegíthető.

A vesekő elmozdulásával, távozásával járó kínzó fájdalom néhány órás szakaszokban, de többször egymást követve jelentkezhet. A görcsös fájdalom gyógyszeres csillapítására a simaizmok görcseit oldó, illetve fájdalomcsillapító hatóanyagok javasolhatók. A simaizomgörcs-oldók (pl. drotaverin) a vesekőre ráfeszülő húgyutak (pl. a húgyvezeték falában található simaizmok) izomzatának a görcseit oldják, ilyen módon enyhítve a fájdalmat.

Ha a vesekő mérete viszonylag nagy, és spontán módon nem távozik a húgyutakból 2-3 napon belül, mindeközben intenzív fájdalmat okozva, akkor orvosi beavatkozásra (pl. lökéshullám-terápiás kőzúzás) van szükség. Sürgősen orvoshoz kell fordulni abban az esetben is, ha a vesekő lázzal, hidegrázással, véres vizelettel jár együtt!

A vesekő megelőzése

A vesekő megelőzésére mindenkinek gondot kell fordítania! Különösen igaz ez azokra, akiknél már korábban előfordult vesekő; ők ugyanis hajlamosak arra, hogy a jövőben új köveik képződjenek! Figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre (napi 2-3 liter), különösen a nyári időszakban, amikor az izzadás miatt fokozott a vízvesztés. Kerülendő az alkohol és a fekete tea fogyasztása. A kávézás tiltása mára már túlhaladott; mértékletesen szabad hódolni a kávézásnak.

Amennyiben valaki kalcium-oxalát kövekre hajlamos, kerülje a csokoládé, a rebarbara és a spenót fogyasztását, húgysavas kövekre való hajlam esetén pedig javasolt lemondani a belsőségekről és csak mértékkel szabad húsokat enni!

DR. BUDAI LÍVIA PHD, SZAKGYÓGYSZERÉSZ

Eredetileg megjelent: Patika Magazin, 2017. május