A vesekövesség minden 20. embert érinthet

Hazánkban a húgyúti kövesség a népesség 5 százalékát érinti, és az esetek száma egyre nő. Ebben nagy szerepet játszik a helytelen táplálkozás, az elégtelen folyadékbevitel, az elhízás és a mozgásszegény életmód. A betegség az érintettek több mint felénél pár éven belül kiújul, pedig a vesekő sok esetben megelőzhető.

A vesekő tünetei

Magyarországon minden huszadik embernek lehet veseköve élete során, ami gyakori betegségnek számít: az urológiai osztályokon kezelt betegek 10-15 százalékát ilyen panaszokkal veszik fel. Többnyire középkorúaknál alakul ki, és a férfiakat háromszor gyakrabban érinti, mint a nőket.

A vesekő tünetei

Van, hogy nem okoz tüneteket, de többnyire heves, görcsös fájdalommal jár. A kisebb méretű kövek spontán kiürülhetnek a szervezetből, más esetben a kövek ultrahangos kőzúzással vagy műtéti beavatkozással távolíthatók el.

A betegség kialakulásának hátterében a genetikai hajlam mellett nagy szerepet játszik az egészségtelen életmód – az elégtelen folyadékbevitel, a túlzott sófogyasztás, a mozgásszegény életmód, az egyoldalú táplálkozás, a túlzott fehérjebevitel.

A vesekövek kialakulásának megelőzése

Bár az ezeken való változtatással a vesekő sok esetben megelőzhető lenne, a statisztikák szerint mégis minden második-harmadik esetben kiújul a betegség öt éven belül.

Nem győzzük ismételni: sok vizet kell inni

A genetikai tényezők ellen nem tehetünk, de a mozgással megakadályozhatjuk a vizelet pangását, így máris sokat tettünk a megelőzésért, emellett arra is figyeljünk, hogy változatosan étkezzünk. Ez azért fontos, mert ha valamely anyagból a vese túl sokat választ ki, akkor az az oldatból kiválva elősegíti a vesekőképződést.

Kevés sót fogyasszunk, és igyunk annyi folyadékot, hogy úgy nagyjából 2,5 liter vizeletet tudjunk kiválasztani naponta – mondta a megelőzés kapcsán Prof. Dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

A folyadék lehetőség szerint legyen csapvíz vagy tea, de leginkább alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvíz. A vesetájéki fájdalom eredője más is lehet, lényeg az, hogy a problémának járjunk utána, ne halogassuk az orvos felkeresését.

Mi a vesekő?

A vesekő kemény, kristályos anyagból áll, és többnyire kalcium-oxalát alkotja, amely kicsapódik a vizeletben. A kövek mérete az apró homokszemcsétől az akár a teljes vesemedencét kitöltő nagyságig terjedhet.

Eredetileg megjelent: Patika Magazin, 2017. október